Co jsou rautové spony?

Rautová sponaRautové spony jsou drobní šikovní pomocníci, díky kterým ušetříte spoustu času při aranžování rautových sukní kolem stolu. Rautové spony jednoduše nasadíte na hranu desky stolu a k nim pak „přilepíte“ rautovou sukni díky suchému zipu.

Rautové spony mají mnoho pojmenování, můžete se setkat s názvy jako: banketové spony, klipsy, klipy, držáky, úchyty, háčky.

Rautové spony mohou být kovové nebo plastové, vždy ale mají nalepený suchý zip, resp. jednu část suchého zipu a to tzv. háček (tvrdší část suchého zipu). K této části suchého zipu se potom přichytí rautová sukně, která má našitý protikus suchého zipu tzv. "chloupky" či "plyš". Bez suchého zipu se tyto spony (nebo jim podobné), používají v domácnostech k upevnění ubrusu.

Nejrozšířenějším typem jsou plastové spony, pro svoji příznivou cenu a širokou škálu použitelných velikostí.

Jak správně vybrat rautovou sponu?

Velikost, uvedená u rautových spon, znamená sílu desky, na kterou lze sponu použít. To znamená, že si změříte sílu desky u Vašeho stolu a poté vyberete takovou sponu, která je určená přesně pro tuto velikost, pokud taková existuje, nebo vyberete tzv. univerzální rautovou sponu, a to tak, aby se Váš rozměr vešel do uvedeného rozsahu.

Příklad: na Vašem stole naměříte sílu desky 18 mm. Můžete si vybrat sponu, která má pevnou velikost 18 mm a je určena pouze pro desku 18 mm, nebo si můžete vybrat univerzální sponu C1 s rozsahem 12 až 25 mm, nebo univerzální sponu L s rozsahem 10 až 40 mm.

Kolik rautových spon budete potřebovat?

Ideální vzdálenost mezi jednotlivými sponami je 25 až 30 cm, takže počítejte 3-4 spony na 1 metr délky Vaší sukýnky. Pokud tedy budete mít rautovou sukni (skirting) dlouhou např. 490 cm, budete potřebovat 15 až 20 ks spon.

Banketová spona pevná velikostUniverzální rautová spona L Univerzální rautová spona D Univerzální rautová spona V Univerzální rautová spona C

Nenašli jste odpověď na vaši otázku? Neváhejte nás kontaktovat, rádi poradíme!